Batarya sistemleri elektrikli araçların en önemli bileşenlerinden biri olarak kabul edilir. Batarya teknolojisinin gelişmesiyle elektrikli araçların menzilleri artacak ve bu durum geleneksel araç kullanıcılarının elektrikli araçlara olan bakış açılarını değiştirecektir. Peki elektrikli araç bataryası nedir, nelerden oluşur ?
Günümüz koşullarında elektrikli araçlarda yaygın olarak Lityum bataryalar kullanılmaktadır. Lityum bataryaların depolayabildikleri enerji miktarı arttıkça araç menzilleri de artacaktır. Fakat bataryaların ağırlığının artmasıyla birlikte araçların ağırlaşacağı ve daha fazla enerji harcamaya başlayacakları unutulmamalıdır.
Lityum bataryalar, oldukça maliyetli ve bir o kadar da kullanışlıdır. Aslında gündelik hayatta kullandığımız laptop, telefon gibi araçlardan tanımaktayız bu bataryaları. Doldurulabilir olmaları ile diğer pil/batarya çeşitlerinden ayrılmaktalar.
Lityum batarya çalışması şu aşamalar ile gerçekleşir:
Lityum batarya enerji sağlarken artı yüklü olan lityum iyonları pilin eksi kutbundaki elektrottan pilin artı kutbundaki oksit elektrota doğru hareket eder.
Daha sonra artı kutup ile indirgenme tepkimesi gerçekleşir.
Eksi kutupla da yükselme tepkimesi gerçekleşecektir.
Daha sonra lityum iyon batarya elektrik akımı ile dolup şarj olacaktır. Ardından pilin dolması ile birlikte elektrikli araç kullanıma hazır olacaktır. Pilin büyüklüğüne ve kapasitesine göre belirlenen menzil doğrultusunda araç ile seyir etmek mümkündür.
Peki akıllardaki en önemli soru. Tıpkı telefonlarımızda olduğu gibi elektrikli araçların batarya performansları da zamanla azalıyor mu ?
Yapılan bilimsel araştırmalara göre yılda ortalama 140.000 Km yapan bir elektrikli aracın batarya performansı ortalama %8 oranında azalmakta. Bu oran oldukça düşük durmaktadır. Ayrıca üreticiler tarafından araç batarya ömürlerinin, elektrikli araç ömürlerinden daha uzun süreli olduğu belirtilmektedir.